Logo

Přenos dat otevřel cestu do celého světa i na pražskou burzu

Pro internet věcí, bez kterého bychom si dnes jen těžko představili moderní život, se v nedávné minulosti doslova nadchl Alan Fabik. V roce 2016 se proto stal jedním ze zakladatelů společnosti HARDWARIO, která pomáhá podnikům po celém světě s přenosem dat a tím jim například usnadňuje cestu ke zvýšení efektivity výroby nebo snížení spotřeby energií. Firma v posledních letech dynamicky roste a má za sebou důležitý milník – vstup na burzu –, jenž jí pomůže k další expanzi. Jedním z minoritních akcionářů se stala i Národní rozvojová investiční, dceřiná společnost Národní rozvojové banky, která do ní prostřednictvím nákupu akcií investovala 11 milionů korun a drží tak 4,5% podíl.

Společnost HARDWARIO vznikla v roce 2016 jako spin off úspěšné české firmy Jablotron. Na trh se tehdy začaly dostávat nové, energeticky úsporné, přenosové technologie typu NB-IoT a LTE-M. „To vedlo k tomu, že se najednou mohla data začít přenášet téměř odkudkoliv. Nám se ta myšlenka s kolegou Pavlem bnerem, s nímž jsem v té době působil v Jablotronu, zalíbila natolik, že jsme se rozhodli založit vlastní firmu. Byli jsme totiž přesvědčeni, že je to skvělá technologie s dosud nevyužitým potenciálem,“ vzpomíná na začátky Alan Fabik, CEO a spoluzakladatel společnosti HARDWARIO.

Prvním produktem, který tento start-up, toho času s názvem BigClown Labs, začal nabízet, byla stavebnice pro internet věcí. „Nejdřív jsme se zaměřili na speciální stavebnice pro tzv. mejkry      tedy lidi, kteří si rádi hrají s elektronikou. Brzy se nám ale začaly ozývat firmy, kterým se náš produkt líbil, ale neměly moc čas na to ‚hraní‘ a požádaly nás, abychom jim stavebnici i poskládali a  celkově jim pomohli vyřešit jejich IoT projekt. Velmi záhy jsme tedy posunuli náš byznys směrem k průmyslovým aplikacím a ke stavění speciálních setů na míru každému klientovi,“ přibližuje začátky podnikání Alan Fabik.

Důraz na vlastní vývoj a výrobu

Zákazníky HARDWARIO jsou malé, střední i velké firmy, které spojuje to, že potřebují hardware pro přenos dat z různých míst do jejich infrastruktury. „Našimi partnery jsou      nejčastěji průmyslové podniky, kterým pomáháme třeba s monitorováním efektivity výroby, spotřeby jejich zařízení, kvality prostředí apod. Jejich know-how obohacujeme o naši technologii, která jim chybí a jež jim umožní implementovat internet věcí do jejich produktů a systémů,“ říká Alan Fabik a doplňuje, že množství zákazníků / partnerů v současné době čítá vyšší desítky firem.

Konkurenční výhodou společnosti HARDWARIO je vlastní vývoj a výroba potřebného hardwaru. Díky tomu jej může pružně modifikovat a přizpůsobovat individuálním potřebám partnerů. „Celosvětově na trhu v oblasti internetu věcí působí tisíce firem. My se odlišujeme tím, že nabízíme celý řetězec služeb od úpravy hardwaru, konektivity až po samotnou aplikaci,“ uvádí spoluzakladatel firmy HARDWARIO Alan Fabik.

Společnost HARDWARIO se od počátku profiluje jako firma s globálními ambicemi. Od druhého roku své existence působí ve Velké Británii, krátce na to pak vstoupila do Polska a na americký trh. Zákazníky má ale po celém světě od Austrálie, Nového Zélandu, přes Kanadu, USA, Jižní Ameriku až po domácí evropský trh.

Vstup na burzu a další expanze

Založit vlastní společnost a úspěšně ji rozvíjet se neobjede bez financí, o to spíš, když se jedná o vývojově-výrobní podnik, který musí nejprve investovat do vývoje, nákupu komponent a samotné výroby, a teprve poté může začít vyrobený produkt prodávat. „Naše cesta byla taková, že jsme nejdřív investovali vlastní peníze. Protože jsme ale chtěli být globální firmou, začali jsme hledat investora. Stala se jím investiční skupina Jednoty bratrské, kterou zaujal především náš přístup ke vzdělávání. Další zdroje se nám podařilo získat díky crowdfundingové platformě Fundlift, což nám pomohlo dále posunout, resp. doslova ‚vytunit‘ naše produkty,“ popisuje financování firmy Alan Fabik a dodává: „V poslední době jsme přemýšleli o možnosti postupného rozvoje bez dalších externích zdrojů, nebo o variantě vstupu na burzu. Trh Start Burzy cenných papírů Praha se nám hrozně líbil. Věděli jsme však, že jsme trochu jiná firma, než ty, které na něm jsou, takže jsme měli obavy, zda to vyjde. Přesto jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme. Nakonec se vše podařilo a my jsme kromě kapitálu získali i potřebnou publicitu a nové zákazníky.“

Společnost HARDWARIO vstoupila na burzu v říjnu letošního roku, když emitovala 2 870 000 nových akcií za 17 Kč za akcii. Celkově se jí tak podařilo získat přes 48 milionů korun, které využije mimo jiné na svou další expanzi. „Získané prostředky použijeme na posílení našich skladových zásob, tj. jak komponentů, tak finálních výrobků, abychom rychleji vyřizovali objednávky a abychom byli zabezpečení proti případným výpadkům dodávek. Dále na globální expanzi, a to například skrze posílení našich poboček, online kampaní a účasti na výstavách a v neposlední řadě také na posílení týmu vývojářů a technické podpory, kterou potřebujeme jako obsluhu u stávajících partnerů,“ přibližuje Alan Fabik.

Jedním z akcionářů se stala i Národní rozvojová investiční, dceřiná společnost Národní rozvojové banky, což pomohlo firmě HARDWARIO zvýšit kredibilitu u dalších investorů. „O možnosti získat podporu také od NRI jsme věděli od samého počátku, kdy jsme se začali o trh Start zajímat. Využili jsme této možnosti, abychom zvýšili kredibilitu u dalších investorů,“ vysvětluje důvody, proč bylo pro firmu důležité zapojení NRI, Alan Fabik, a dodává: „Na trhu je několik programů podpory pro startupy. Nám se líbila právě tato možnost. Podpora je totiž svázaná s tím, jak se daří upisovat akcie ostatním investorům v soukromém sektoru. Někdo musí upsat akcie a NRI pak přidá jednu třetinu. Takže to není tak, že se pošle dotace a děj se, co děj. Tady muselo několik set individuálních a institucionálních investorů uvěřit našemu projektu a teprve poté bylo možné získat i podporu od NRI, a to je mi na tom sympatické.“

Současným cílem společnosti HARDWARIO je naplnění závazku vůči akcionářům a expanze na další trhy. „Plánem na nejbližší období je naplnění ekonomických cílů, nárůst obratu a zisku, s čímž souvisí získávání nových partnerů. Zároveň pracujeme na inovacích, snažíme se edukovat trh. Vedle toho plánujeme posílit naši americkou pobočku, hledáme také člověka, který by nám pomohl s latinskou Amerikou a podobně,“ uzavírá plány do budoucna Alan Fabik.


O společnosti Hardwario

HARDWARIO je mladou českou dynamicky se vyvíjející společností, která svým partnerům poskytuje konfigurovatelná zařízení internetu věcí (IoT), konektivitu a cloudové služby. Společně s nimi úspěšně zavádí IoT projekty ve výrobě, zemědělství, maloobchodě, zdravotnictví a správě majetku. Vedle samotné konfigurace se firma věnuje vývoji a výrobě potřebného hardwaru. Po šesti letech úspěšného působení nejen na českém trhu – společnost má pobočky také ve Velké Británii, USA a Polsku – se rozhodla vstoupit na trh START Burzy cenných papírů Praha za účelem získání kapitálu pro svůj další rozvoj. Firma působí v Liberci, zaměstnává cca 20 lidí a řadí se tak mezi malé podniky.