Logo

S lavičkami k miliardě. Firma mmcité má za sebou úspěšný vstup na pražskou burzu

Designér David Karásek mění veřejná prostranství. Určitě už jste někdy seděli na lavičce, kterou navrhoval, nebo čekali pod jeho přístřeškem na autobus. Teď má jeho firma za sebou úspěšný vstup na trh Start pražské burzy a jedním z minoritních akcionářů se stala i Národní rozvojová investiční.

Česká firma mmcité, která vyvíjí a vyrábí městský mobiliář, má za sebou rekordní rok. Její loňské tržby se meziročně zvýšily o více než čtyřicet procent a poprvé překročily miliardovou hranici. Není divu, že když letos firma designéra Davida Karáska vstupovala na trh Start Burzy cenných papírů Praha, s cílem získat kapitál na svůj další rozvoj, byl o její akcie takový zájem, že emise byla přeupsána o více než 128 procent.

Mmcité v příštím roce oslaví třicet let od svého založení. Za dobu své existence získala řadu ocenění včetně několika prestižních cen Red Dot za design a patří mezi hlavní lídry v oboru. Provozuje deset poboček po celém světě a přibližně 80 procent své produkce vyváží do více než třiceti zemí, v loňském roce se jí například podařilo vstoupit na izraelský trh. Kromě laviček vyrábí také odpadkové koše, stojany na kola, přístřešky, ale i patníky či zábradlí.

Olympiáda a jiné vrcholy

„Poměrně brzo jsme zjistili, že je Česko pro náš obor malé, protože jsme potřebovali vyrábět ve větších sériích,“ vysvětluje praktické důvody expanze David Karásek, jehož firma mimochodem dodala lavičky a stojany na kola pro olympijské hry v Riu de Janeiro.

Lavičky mmcité najdete doslova po celém světě – na letišti Charlese de Gaulla v Paříži, v sídle Googlu v americkém Mountain View, v centrále Astra Zeneca, u umělého kanálu v Dubaji, na největší alpské hoře Mont Blanc a jedna dlouhá sto dvacet metrů je také na Moravském náměstí v Brně. Její doprojektování a výroba zabrala více než 2600 hodin a David Karásek o ní říká, že je dlouhá jak Brno.

V budově mmcité v Uherském Hradišti je stále cvrkot. Aktuálně se tu pracuje na jednom velkém projektu v Řecku a na přístřešcích pro americkou Teslu. Sídlo mmcité  se mimochodem nachází v bývalé budově Synotu, ale s hazardem se tu už dávno neoperuje. Teď už výhry přicházejí jen v podobě dobrých nápadů na městský mobiliář.

„Časová investice je u nás nevyzpytatelná. Jsou řešení, která nás napadnou hned a potom fungují roky. S některými projekty si ale lámeme hlavu a několikrát je předěláváme,“ odhaluje zákulisí svého byznysu majitel firmy, který se pyšní i titulem EY Podnikatel roku 2020 Zlínského kraje.

Lavičky za miliardu

A jak to všechno začalo? Už ve druhé třídě. Zhruba v té době David Karásek začal říkat, že chce být průmyslovým designérem. Fascinovaly ho auta, a tak je neustále kreslil. Když se rozhodoval, na jakou školu půjde, vyhrály to průmyslovka a UMPRUM ve Zlíně.

Firmu založil David Karásek v roce 1994, tehdy ještě s bývalým společníkem Radkem Hegmonem. Důvody byly čistě praktické. Ještě při studiu na vysoké škole totiž vyhráli se svým návrhem zastávek soutěž, kterou vypsalo město Zlín, jenže od města nasmlouvaný dodavatel neměl příliš o spolupráci zájem a v celé republice nenašli nikoho, kdo by byl schopný jejich návrhy zrealizovat. Založili proto svoji vlastní firmu na výrobu městského mobiliáře.

„V devadesátkách byla úroveň městského prostoru žalostná, veřejný prostor byl zanedbaný a ve srovnání se zahraničím jsme si moc dobře nevedli. Takže bylo logické, že jsme se jako designéři začínali zajímat o zvelebení veřejných prostor,“ dovysvětluje David Karásek.

Úplně přebíhá mráz po zádech, když vypráví o tom, jak začal při studiích podnikat. V té době byl již otcem a na dceru pobíral sociální dávky. Na rozvoj firmy neměl žádný kapitál a veškeré realizace financoval z vyhraných zakázek. Firmě se ale dařilo a až na drobné výkyvy v době ekonomických krizí, organicky rostla.

Pro peníze na burzu

Rostoucí množství zakázek, které firma v poslední době zaznamenává, byly jedním z důvodů, proč se mmcité rozhodla navýšit kapacitu výroby a začala přemýšlet o vstupu na trh Start. Upsala milion kusů akcií za 160 korun, což představuje 33procentní podíl ve firmě.

Jedním z minoritních akcionářů se stala i Národní rozvojová investiční, dceřiná společnost Národní rozvojové banky. Do společnosti investovala prostřednictvím programu Rizikový kapitál – IPO fond 17,5 milionu korun. Celkově tak její podíl ve společnosti činí 3,7 procent.

 „Rádi bychom se přesunuli z nájemních prostor do vlastních a dotáhli některé investice do technologií. Bankovní úvěry jsou v současnosti poměrně drahé, a proto jsme se rozhodli jít si pro nový kapitál na burzu,“ přibližuje důvody veřejného úpisu akcií David Karásek.

Získané finance plánuje použít také na investice do energetických úspor – fotovoltaiky a využívání dřevěného odpadu z výroby na vytápění.

„Chci firmu dále rozvíjet, protože věřím, že by její pozice na trhu mohla být ještě daleko silnější. Stále vidím spoustu nedostatků, které budou vyžadovat řadu investic,“ říká skromně David Karásek.